In de winter kan het voorkomen dat de batterij van je iPhone sneller leeg lijkt te lopen dan anders. Of je smartphone valt plotseling uit, terwijl je weet dat je even daarvoor nog 30% batterijpercentage had. is je accu defect? Is kou schadelijk voor de accu?

Het is niet zo dat de accu daadwerkelijk sneller leeg gaat als het koud is, kou zorgt er wel voor dat het proces in de batterij van je smartphone minder goed werkt.

“De accu van je iPhone werkt normaal gesproken bij een elektrische spanning van tussen de 2,7 en de 4,35 volt”, zegt Bergveld. De actuele spanning in dit bereik geeft aan hoe vol de batterij is, hoewel het proces niet lineair loopt. “Als de spanning ongeveer 3,5 volt is, is de accu voor ongeveer 50% opgeladen.”

Je smartphone heeft een minimale spanning nodig om te kunnen functioneren. Als de spanning onder de 2,7 volt komt, zal je smartphone uitvallen. Op dit spanningsniveau geeft een smartphone aan dat het batterijpercentage erg laag is: hooguit 1%. Zodra de spanning onder de 2,7 volt zakt, valt de telefoon uit.

Kou beïnvloedt de elektrische spanning

Kou heeft invloed op de elektrische spanning die bij het opladen of ontladen in de accu aanwezig is. De smartphone haalt door middel van elektrochemische reacties energie uit de accu, waarbij elektronen zich via de accu van de negatieve naar de positieve kant verplaatsen. Die reacties verlopen met een bepaalde snelheid.

Dit proces gaat langzamer als het koud is. Dat verhoogt de weerstand waarmee de accu zijn opgeslagen elektrische energie aan de smartphone levert.

Het gevolg is dat de spanning in elkaar zakt als de smartphone stroom uit de accu wil trekken, zegt Bergveld. “De smartphone wil de stroom eruit trekken, maar dat lukt niet.” Het gevolg is dat je smartphone een lager batterijpercentage aan kan geven dan daadwerkelijk het geval is. In welke mate dat optreedt, kan per smartphonemerk en -model verschillen.

Als de elektrische spanning in de smartphone al vrij laag is, omdat de accu al deels ontladen is, kan de smartphone ook uitvallen. Dat gebeurt als de spanning onder de 2,7 volt duikelt. De smartphone is immers ontworpen om op een accuspanning van tussen de 2,7 en 4,35 volt te werken.

Auto’s starten slechter bij kou.

Vergelijk het even met een auto, bij kou starten deze mindergoed. Ook gaan in de winter de accu’s van auto’s vaker kapot dan in de zomer.

Ongemak, maar wel of geen blijvende schade

Kou heeft – in tegenstelling tot hitte – geen negatieve invloed op het verouderingsproces van de batterij. Dat de spanning in elkaar zakt, zorgt hoogstens voor wat praktisch ongemak, maar kan verder geen kwaad. Wel kan het zijn dat je accu al aan vervanging toe was en dit het laatste zetje was om je te overtuigen.

Gebruikers met een smartphone waarvan de accu die gevoelig is voor kou zouden hun telefoon in de winter warm kunnen houden, bijvoorbeeld in een broekzak of de binnenzak van een jas.

Je zult merken dat de smartphone bij kamertemperatuur weer het juiste batterijpercentage weergeeft. Ook gaat de smartphone weer aan als hij door de kou is uitgevallen.

Is je batterij  al wat ouder dan kan het zijn dat de kou meer of sneller je batterij beinvloed, vaak is je batterij dan aan vervanging toe.

Wil je zeker weten dat je batterij vervangen moet worden probeer eerst je BATTERIJ TE KALIBREREN